2010. január 23., szombat

Arum lily, avagy az örökbe fogadott kála virágzása

Ezt a virágot a monostori tanyánkba való költözéskor vettük át, fogadtuk örökbe. Akkor kb. 20 cm magas lehetet, másfél éve. Akkorjába elég szerencsétlennek tünt, nem is nagyon figyeltem fel rá. De Pufóka másféléves gondozásának köszönhetően az alább látható méreteket öltötte és meghálálta a lelkes törődést és konyhán gyöngyszemévé vált.


Rövid története:
Az Arum lily-t kálának is hívják. Ez az erős növény, nagy és mutatós virágaival Dél-Afrikából származik, latin neve Zantedeschia. Nyolc faja ismert, melyeket keresztezéssel nemesítettek, és ennek eredményeként mára számos, a legkülönbözőbb színekben pompázó virág vált elérhetővé. Napjainkban a hagyományos fehér mellett rózsaszín, lila, orgona, sárga, bordó, narancs és lazac színű Arum lily-t is vásárolhatunk. Eredetileg a trópusi és szubtrópusi éghajlat mocsári és folyóparti növényei voltak. Az Arum lily-t a 19. század elején hozták be Európába. Új-Zélandon is megjelent, ahol a számára kedvező körülmények hatására szinte azonnal meghonosodott. Minthogy az első, vágott virágnak termesztett Arum lily fehér volt, gyakran temetői virágnak használták. Miután a választék kibővült a sárga, a rózsaszín és más színekkel, egészen népszerű virággá vált a trendkövető virágkötők jóvoltából. A virágok vízben sokáig bírják, de rövidebb ideig akár víz nélkül is életben maradnak. Rugalmas szárukkal ideálisak különleges hatású kompozíciók készítéséhez, hiszen akár össze is fonhatjuk őket.






2 megjegyzés:

kedvespeti írta...

Olyan nehéz leírni, hogy rózsaszín? Nem lehetne magyar szavakat használni, ha már magyar cikket írunk? Ha meg színtónusokat kell különböztetni, akkor ott van a mély, erős, halvány stb. jelző.

Mester írta...

Javítva:). Másoltam a szöveget, legyen ez a mentségem. Nem az én stílusomhoz tartozik a pink szó használata.

Free Blog Counter