2010. március 9., kedd

Dan Buettner: Hogyan éljünk 100 évig





A hosszú élet titka után kutatva Dan Buettner és csapata a világ "Kék zónáit" tanulmányozza: azokat a közösségeket, ahol az idősek élettel és energiával teli rekord-életkort élnek meg. A TEDxTC-n megosztja velünk az étrendjük és az életmódjuk 9 közös vonását, ami fürgén tartja őket 100 fölött.



Magyar felirat bekapcsolása: lent "View subtitles" ->Hungarian:)

A szardíniai pásztorok, a Los Angeles-i adventisták és a japán nyugdíjasok nem sok közös vonással rendelkeznek. Egy azonban összeköti őket: a magas átlagéletkor.
A szardíniai Barbagia városában található a legtöbb hosszú életű férfi a világon, akik között kétszer annyian érik el a 100 éves kort, mint Olaszország többi részében. Titkuk az úgynevezett mediterrán diéta, amelyben rengeteg zöldség és gyümölcs található, valamint a Cannonau nevű szőlő bora.
A japán Okinawa szigeten élő idősek az ikigait tartják a kulcsnak, amely lefordítva annyit tesz: „ami az ember életének az értelmét adja”. A kaliforniai Loma Lindában élő adventisták életkilátásai 11 évvel jobbak, mint az átlag amerikaiaké. Az itteniek a Bibliára vezetik vissza kizárólag növényi étrendjüket, mivel Ádám és Éva eredetileg nem evett húst az Édenben. Ugyancsak a Bibliából vették a heti egy pihenőnap, a sabbat megtartását is. Mindemellett nem gyakorolnak egészségre ártalmas tevékenységeket, például senki nem dohányzik, és rengeteg diófélét fogyasztanak, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
A középkorúak halálozási aránya Costa Rica Nicoya-félszigetén a legalacsonyabb a világon: itt az embereknek négyszer jobb esélyük van elérni a 90 éves kort, mint az amerikaiaknak. Az itteniek szerint jó kondíciójukat a következő dolgoknak köszönhetik: a magas kalciumtartalmú víz, amely erősíti a csontokat; egy nixtamal nevű, zöldcitrommal készült kukoricakása, amely gazdag niacinban, kalciumban és aminosavakban; valamint nagyon erős hitük Istenben, amelyhez óriási életszeretet és világos életcélok társulnak.
A kék zónákban végzett kutatások összefoglalásaként a kutatók kilenc kulcsfontosságú jó tanácsot írtak le, amellyel elősegíthető a hosszabb élet:
  • hagyjuk abba az evést, ha már 80 százalékig jóllaktunk;
  • együnk több zöldséget, kevesebb proteint és kevesebb feldolgozott ételt;
  • módjával fogyasszunk vörösbort;
  • legyen életcélunk;
  • legyen szellemi életünk, és higgyünk a természetfölöttiben;
  • dolgozzunk kevesebbet, lassuljunk le gyakrabban, menjünk el szabadságra;
  • a fizikai mozgást tegyük a mindennapok szerves részévé;
  • legyen egészséges szociális kapcsolatrendszerünk, legyenek barátaink;
  • tegyük a családot kiemelkedően fontos helyre!


A fenti kilenc pont betartása emellett pénztárcánkat is megkíméli, nincs szükség méregdrága fiatalító gyógyszerekre, vitaminokra.



Nincsenek megjegyzések:

Free Blog Counter