2010. február 26., péntek

Ordas gondolatok


"P" barátom kérésére utánanéztem az ordas szó jelentésének, ugyanis jómagam se ismerem tulajdonképpeni jelentését. A mesebeli ordas farkassal és a XIX.,XX. századi ordas eszmékkel tudom összekötni ezt a szavat.
Lássuk mit mutat a gugel (nemsokára veszek egy magyar értelmező szótárt is, mert mi van ha hazudni fog a gugel?:)

Ordas. Eredeti jelentése: barnával tarkázott fekete mint bunda színe (olyasféle szó, mint a "cirmos"). Aztán később a melléknévi jelentése telítődött a farkas kegyetlenségével, így lett az ordas jelentése pusztító, kegyetlen, gonosz. A mai napon mindenki ordas, aki nekünk ellenszenves, legyen az jegyellenőr, tanár vagy esernyő.

Ordas

Nagyközség. Pest-Pilis-Solt-Kiskun vmegye dunavecsei j. -ban, a Duna partján, (1910) 849 magyar lak., gőzhajóállomással, postahivatallal, u. t. Dunapataj. Történeti nevezetességű hely a határban a dákosi sík. Itt ütötte föl az 1709-ik év telén hadi sátorát a dunai rengeteg erdők enyhében II. Rákóczi Ferenc, túl a Dunán pedig az ellentábor állott az imsósi erdővel átellenes Dunapart magas ormán a paksi határban, gr. Batthyány vezérlete alatt. - L. még Bácsordas, Ungordas.

És egy forumozó véleménye:

"A farkas vagy szürke farkas (Canis lupus) a ragadozók családjába tartozó, kutyaféle állat. Belőle háziasították a kutyát (Canis familiaris).

Tágabb értelemben farkasnak neveznek a kutyafélék (Canidae) családján belül több más fajt is: ezek a prérifarkas (Canis latrans), a vörös farkas vagy rőt farkas (Canis rufus) és a sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus).

Az ordas egy színmutáció. Erőltetetten olyan értelmet próbálnak adni neki mintha vadabb gonoszabb lenne de ez nem igaz, a kutyafélék nagyon logikus lények. Sok tévhit kering róluk."


Nincsenek megjegyzések:

Free Blog Counter