2011. június 27., hétfő

Bukik az Euró? - Tibor bá’ online


ewuró
Két hete az angol parlamentben az ellenzéki felszólalók tobzódtak annak ismertetésében, hogy az Eurónak annyi. Az amerikai, erősen nem mainstream hírportálok tömegesen jelzik, hogy az Euró napjai meg vannak számlálva. A múlt héten a Der Spiegel minden nap foglalkozott az Euróval, mígnem pénteken kerek perec kijelentette az egyik publicista (Henrik Müller) hogy ha az Euró bedől, akkor azért Németország lesz a felelős. Én meg úgy gondolom, hogy a régi közmondás most is érvényes, ami szerint, nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.

Nos, a tét óriási. A beteg országokat egymás után mentették meg, most éppen Görögországon van a sor, de az összeg gigantikus. A teljes tartozás 350 milliárd Euró körül van. A németek eddig mélyen a zsebükbe nyúltak, de ebből már elegük van. Angéla Merkel több pénzt nem akar adni, de Obama a német kiszállást nagyon rossz szemmel nézi. Olyan rossz szemmel, hogy Merkel beadta a derekát, ami egészen biztos a vereségéhez fog vezetni a következő választásokon, mert a németek ezt nem fogadják el. Ahogy a görögök se fogadják el azt, amit a görög kormány megígért, cserébe az utolsó mentőcsomagért. De ez a csomag tényleg mentő? Aligha. Mindössze időben tovább tolja az összeomlást, és persze addig is tejelnek a „befektetőknek”.

Az angol közmondás szerint: Don’t throw good money after bad, vagyis: Ne dobj ki pénzt (az ablakon) a jelentkező vesztesség elkerülése végett. A kereskedelmi bölcsesség szerint a vesztességet le kell nyelni, mert az elkerülésének megkísérlése újabb kidobott pénzt jelent. Azaz, csak fokozza a vesztességet. Hogy most ezt a közmondást miért nem alkalmazzák, csak az isten tudja, meg esetleg én (is). Az ma már mindenki előtt ismert, hogy ezek a kölcsönök visszafizethetetlenek, akkor pedig valakinek vesztességet jelent. Éppen ez az, ki veszítsen. Ha nem segítik ki a görög államot, akkor a 350 milliárd Euró vesztességet azok a német, francia, angol és egyéb bankok könyvelhetik el, akik végső fokon birtokolják a görög kötvényeket. De, ha most a görögöket kisegítik….na kik? A német, francia, angol, stb. államok, akkor övék, illetve az ő adófizetőiké a vesztesség. A játék az egész világon arra megy ki, hogy ki nyerjen és kiveszítsen a nagy globális szabadpiaci kísérlet alatt, a nép vagy az oligarchák. És mivel a kormányok - természetesen kivétel nélkül - az oligarchák kezében (vagy inkább a szivar zsebében) van, a zászló nekik áll.

Bukik-e tehát az Euró vagy sem? Nem fog bukni, mert az oligarchák azon nem nyernének. A görög adósságválságot addig fogják az Euró Övezet állampolgárai finanszírozni, ameddig lehet. Ezután Görögország kiszáll az övezetből és visszajön a Drachma. Ezt követve a görög nép lesz megkopasztva, de alaposan.

Forrás: Tiborbá  

Nincsenek megjegyzések:

Free Blog Counter