2012. január 23., hétfő

Hallgassunk, hallHassunk jó zenét!

by Csermely Péter



Az vagy, amit megeszel…szól a régi mondás, s ez bizony a szellemiekre is vonatkozik. „Megeszem” az általános rosszkedvet, a mindennapok közhelyeit, eltűröm, hogy változatos eszközökkel manipuláljanak, kifinomult módszerekkel, „tudományos” megalapozottsággal.

Igy már nem is veszem észre, mit hallok akaratlanul, kéretlenül, az élet szinte minden percében. Híg, silány, ordító zenéket, ostoba szövegeket, egyen-hangszerelést, kompozíciós vacakságot – a színvonaltalanság, az izléstelenség, a hangzavar lassan már fel se tűnik, gyerekeink ezt a szellemi környezetszennyzést tartják normálisnak. Próbáljunk harcolni egy másfajta akusztikus környezetért, hallgassunk minőségi, harmóniát sugárzó, gondolatébresztő, emberi muzsikát, és vegyünk rá mindenkit, aki tehet ezért, hogy lépjen ez irányba!




Régi tudásunk, hogy a zene hatással van a pszichére, ezáltal szervezetünkre, egészségünkre is. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a jól kiválasztott zene harmonizálja, egyensúlyba hozza csodálatosan felépített, hihetetlenül bonyolult idegrendszerünket, ezáltal gondolkodásunkat, viselkedésünket, tágabban véve értékrendünket, döntéseinket. A régi mesterek tanították és műveikben felhasználták a zene elemei - a hangnemek, hangszerek, szerkezetek, dallamfordulatok, ritmusok, dinamikai fokozatok, egyéb kompozíciós összetevők - testi és lelki hatásait. Hallatlanul nagy - és mérhető, kimutatható - eredményei vannak a zeneterápiának, gyereknél-felnőttnél, a hallgatástól az egyéni- és együttjátszásig használhatók fel a zene-keltette benyomások. Ezeket ki kellene használni és javunkra fordítani!



Indítsunk kampányt, hogy az üzletekben, szállodákban, éttermekben, fürdőkben, intézményekben, ahol idáig sokadrangú könnyűzenét hallgattattak velünk, ezentúl játsszanak le értékes, szinvonalas zenéket: klasszikusokat, népzenét, jó jazzt. Próbálják ki, és teszteljék az emberek véleményét. Ahol ezt már megtették, egyértelműen pozitív eredményt kaptak! Várjuk az ötleteket, tanácsokat, tapasztalatokat, felajánlásokat!

Horváth Anikó

info@clavicembalo.hu




Forrás

1 megjegyzés:

kedvespeti írta...

de akkor mondja már meg nekem valaki, hogy mi az a jó zene, ami olyan jó hatással van az emberekre?
ki az, aki mérvadó véleményt tud mondani arról, hogy mi az a jó zene?
egyetértek: van minőségi és van fos zene. de a minőségiből végtelen fajta van. akik minőségi zenét játszanak, azok olyan zenét adnak a közönségnek, ami azt az illetőt, aki szereti, nem csak rövid távon boldogítja, de hosszú távon pszichológiai és akár testi szinten is.

na, de mitől függ, hogy a zene minőségi, vagy fos?
és, hogy kinek mi a megfelelő zene, merthogy nem vagyunk egyformák.
és jó-e az, ha klasszikust hallgatunk,csak azért, mert valaki azt mondta, hogy az a jó annak ellenére, hogy ki nem állhatjuk

tehát kérem, hogy ne sújtsanak rám klasszikust, népzenét és jazzt, ha ki nem állhatom (ez nem igaz) csak azért, mert az a "jó". ezt csecsemőkorban kell elkezdeni. akkor talán van haszna.

Free Blog Counter